S-ar putea sa ma contrazic cu ceea ce prezentam in postul anterior despre linkbaiting, dar in ultima vreme am citit atat de multe articole lipsite de substanta pe subiecte de linkbaiting si article marketing incat aceste subiecte au devenit - pentru mine - usor artificiale.
De ce? Pentru ca toate aceste articole prea-maresc superioritatea acestor 2 metode in comparatie cu link-exchange-ul (nu mai e la moda, nu-i asa?). Pentru ca fiecare articol de acest gen se vrea a fi un tutorial despre cum sa obtii link-uri folositoare, dar nici un astfel de articol nu reuseste sa dea sfaturi practice, sa dea exemple, sa arate rezultate. Toate se pierd in generalitati de genul: creati continut original si difuzati-l pe site-uri de articole, creati infografice care sa aduca un plus de valoare cititorilor vostri, creati aplicatii si widget-uri pe care sa le dati gratis etc.
Sa nu uitam ca linkbaiting-ul si article marketing-ul nu sunt decat 2 METODE DE PROMOVARE a unui site, produs sau serviciu. Ele nu sunt un scop in sine, ci servesc ca mijloace pentru atingerea unui scop, si anume atragerea de trafic calificat si marirea conversiilor pe un site.
Inainte de a decide sa cheltuiesti timp si bani pe un widget, un white paper, un infografic, chiar si un copywriter care sa-ti livreze 10 articole scrise cu dichis, urmeaza pasii urmatori - o propunere pentru o perspectiva practica asupra marketing-ului online:
1. Studiaza piata, vezi ce se cere si ce se ofera in nisa ta. Te poti folosi de datele de analytics proprii si/sau de datele oferite de mediul concurential.
2. Creaza cea mai buna oferta pe care crezi ca o poti da clientilor tai. Aici ma refer la produs/serviciu, pret, avantaje, intr-un cuvant USP-ul tau (Unique Selling Proposition)
3. Seteaza-ti niste obiective clare si masurabile pentru oferta ta. Formuleaza pe baza lor niste call-to-action la fel de clare.
4. Gaseste cel mai bun mix de marketing pentru a-ti atinge obiectivele. S-ar putea ca in el sa se gaseasca si article marketing si linkbait. Dar asta pentru ca raspunde direct unui obiectiv pe care ti l-ai setat (pentru ca este eficient in a atinge acel obiectiv, sau pentru ca atinge target-ul pe care il vrei tu), si nu pentru ca este cea mai noua si mai cool metoda de a obtine link-uri catre landing page-ul tau.
5. Masoara si ajusteaza mix-ul pe parcursul campaniei.
S-ar putea ca ceea ce am scris sa sune ca o apologie a unui fel de "white hat correct" in online. Nu prea imi pasa, si nici voua nu ar trebui sa va pese. Ceea ce conteaza sunt rezultatele.
Voi ce rezultate ati obtinut de pe urma linkbait-ului si a articolelor ? In ce conditii vi se pare o metoda buna de promovare online?