13 iulie 2010

Social Media - Parabola ciocanului

Social media are inca, mai ales in RO, reputatia de a fi o adunatura de platforme online pline de mult zgomot, inutilitati si informatii superficiale. Mult spam si ineficienta din punct de vedere ROI. Pe de alta parte, platformele de social media sunt promovate ca fiind indispensabile pentru prezenta online a unei companii sau a unei persoane.

Eu nu vreau sa conving pe nimeni nici sa foloseasca nici sa nu foloseasca social media. Pana la urma, decizia ne apartine, fiecaruia dintre noi.

Sustin un singur punct de vedere:

Ce'ar fi sa relativizam importanta si intrebuintarea pe care o dam platformelor de social media?

Asta inseamna sa incetam sa mai idolatrizam sau sa demonizam social media.

Ca orice mediu, ele sunt bune daca sunt folosite atunci cand trebuie si asa cum trebuie, in functie de obiectivele pe care le ai si de limitele pe care le impune fiecare tip de tehnologie.

Daca treaba ta este sa faci bani/promovare online, ar fi stupid sa nu iei in considerare social media ca un canal de comunicare a ofertei tale. E ca si cum te-ai baza pe un singur client ca sursa de profit pentru afacerea ta. Conditia necesara este sa intelegi ce iti poate oferi o retea sociala sau alta in termeni de marketing, ce fel de public poti atinge printr-un astfel de mediu si cu ce costuri.

Pe de alta parte, daca vinzi sa zicem.. utilaje agricole, servicii financiare pentru corporatii sau piese de schimb pentru avioane, ar fi bine sa te intrebi daca intr-adevar iti este util sa fii prezent pe social media, si asta inainte sa aloci resurse unui astfel de proiect. Nu cheltui banii pe social media doar pentru ca este in trend!

Folosirea platformelor de socializare pentru promovarea online are avantajele sale. De la caz la caz. Pentru blogurile mele, Twitter si Facebook sunt principalele surse de trafic, desi pornisem la drum cu ideea ca le voi optimiza pentru motoarele de cautare. Dar asta nu este o regula. Cum nu exista nici o reteta a succesului general valabila.

Cu alte cuvinte, nu da vina pe ciocan pentru ca te-ai lovit la deget in timp ce incercai sa bati un cui! Mai degraba masoara de 2 ori si bate o singura data. Sau gandeste de 2 ori si alege ciocanul potrivit pentru ceea ce vrei sa faci! :)

Voi de ce folositi social media? Si cu ce efecte? Astept parerile voastre in comment.





Articole din aceeasi categorie