15 iunie 2010

SEO tool: cum sa afli varsta unui domeniu

Varsta unui domeniu este un criteriu de pozitionare luat in considerare de motoarele de cautare si care este de multe ori neglijat, atat de detinatorii de website-uri cat si de cei care fac SEO.

De ce trebuie sa stiu varsta domeniului?


Varsta unui domeniu este un criteriu de incredere in ochii robotilor. Cu cat un website are mai multa vechime pe www cu atat el este mai bine vazut. (Desi nu se stie cu precizie ponderea acestui element in algoritmii motoarelor de cautare)

Cu ce ma ajuta sa stiu aceasta informatie? In principiu ea este folositoare in determinarea contextului concurential in care evolueaza un website. In cadrul unei analize concurentiale, varsta domeniilor concurente (impreuna cu strategiile lor de optimizare) iti arata cat iti va fi de greu sa evoluezi pe cuvintele cheie comune.

Stiind tipul website-urilor cu care te confrunti pe motoarele de cautare te ajuta sa iti construiesti o strategie SEO mai buna.. si mai realista!

Cum aflu varsta unui domeniu?


Sa presupunem ca te-am convins, sau cel putin te-am facut curios, sa afli varsta domeniului tau si a concurentilor tai. Unde trebuie sa te uiti?

Pentru ca nici eu nu le-am adunat niciodata sub aceeasi palarie si pentru ca ieri am pierdut timp cautand cel mai bun tool, mai ales pentru domenii de pe .RO, iata cateva solutii, prezentate sintetic in cele ce urmeaza. Daca iti sunt folositoare, nu uita sa le salvezi la Bookmarks in browser-ul tau.

Whois Domaintools
, poate cel mai cunoscut si complet site cu informatii despre nume de domenii si serverele lor, printre care si arhiva fiecarui domeniu (prima mentiune pentru un nume de domeniu puteti gasi la categoria Whois Record).


Netcraft este un tool care ofera mai multe informatii despre un domeniu, de tipul: adresa IP si locatia serverului, varsta domeniului (Date first seen), DNS admin etc. E de ajuns sa introduceti numele de domeniu cautat in casuta de cautare din stanga sus de pe prima pagina.

Wayback Machine este un motor de cautare a arhivelor web in functie de numele de domeniu. Tool-ul nu va da o data precisa, dar va puteti da seama de vechimea site-ului in functie de primele fisiere arhivate acolo.

ALTERNATIV, puteti folosi un tool care va ofera cumulat datele de pe cele 2 tool-uri mentionate mai sus. Rapid Search Metrics ofera o suita de tool-uri gratuite de SEO direct pe web si mi s-a parut cel mai decent tool pentru aflarea vartei unui domeniu, atat prin viteza de raspuns, faptul ca a dat cele mai putine erori dupa mai multe teste cu site-uri de pe .RO si cumuleaza informatiile de pe Necraft si Wayback Machine (disponibile printr-un singur click).


Cum vi se par aceste tool-uri? Mai cunoasteti si altele? Va invit sa va impartasiti parerile in comment-uri.





Articole din aceeasi categorie



5 comentarii:

FreeSeoDesign spunea...

Felicitari pentru blog!
Prima data vad o "tipa" sa administreze un blog de SEO. Mam uitat in mare peste blogul tau, pare a fi interesant ;)
Dar ai o mica problema la rubrica comentarii, in caz ca o persoana doreste sa lase un comentariu si nu are cont Google sau ... cum lasa un comentariu?
La setari poti remedia problema

Unknown spunea...

Salutare!

Multumesc pentru urari :) Si mai ales pentru observatie. Am remediat problema: acum oricine poate lasa comentariu.

sulfy spunea...

am mai descoperit aici cateva tools pe care nu le stiam , multumesc mult

Unknown spunea...

cu placere. sper sa-ti fie utile. :)

camere supraveghere spunea...

Si Internet Business Promoter spune ca vechimea e un factor de influenta din clasa celor prioritare (Essential - weighted most). Si mai zice ca vechimea unui site este furnizata de Alexa.com (sau Archive.org in caz ca Alexa nu dispune de acele date), dar presupun ca mai intai trebuie sa-ti inscri site-ul acolo, iar dupa 3 luni devin disponibile si primele statistici despre el.

Trimiteți un comentariu