Ma tin de ceva vreme sa atac acest subiect. Si asta pentru ca de vreo doua luni am intrat in "maruntaiele" unei afaceri online si primul lucru pe care l-am invatat este ca, inainte de acest moment, nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce se intampla in interiorul unui business atunci cand ofeream consiliere pe partea de SEO sau de promovare. Asta nu pentru ca nu stabileam obiective comune sau nu exista comunicare, ci pur si simplu pentru ca experientele celor 2 parti sunt complet diferite. La fel si perspectivele asupra aceluiasi proces.
La fel ca mine, cred ca sunt si alti specialisti SEO sau freelanceri care ar putea invata cate ceva din lucrurile pe care le-am constatat si ar putea profita de ele pentru a-si imbunatati relatia cu clientii lor.
Asadar, ce ar putea invata specialistii/consultantii SEO de la clientii lor?
PROJECT MANAGEMENT - Orice dificultate poate aparea in desfasurarea unei campanii SEO, ea nu tine neaparat de comunicare, de competente sau de intelegerea SEO si a importantei sale, ci, de cele mai multe ori de MANAGEMENT - time management, project management, alocarea si gestionarea resurselor (umane si tehnnice). Pentru un client, acestea sunt cele mai importante aspecte luate in considerare, mai mult decat banii. Inainte de a va apuca de munca, stabiliti foarte clar toate aceste aspecte. Si mai ales, stabiliti o persoana de legatura in firma pentru care lucrati; seful, chiar si in cazul unui small business, raspunde foarte greu la mailuri.
COMUNICARE - Sunt putini oameni care stiu sa lucreze de la distanta si intr-un alt cadru decat raportul angajator-angajat. Pentru restul, asigurati-va ca oferiti follow up pentru toate schimburile de informatie pe care le aveti cu ei, pentru toate actiunile pe care le puneti in practica. Un client nu va sta niciodata sa verifice ceea ce s-a facut sau ce mai e de facut pentru ca, desi este in interesul lui sa o faca, el DELEAGA aceasta responsabilitate fie consultantului, fie unei persoane responsabile de acest proiect. Acestia sunt cei care trebuie sa ofere constant follow up/ feedback/ raportare a rezultatelor.
REALISM - Poate este deja o axioma ceea ce zic, dar.. orice plan de SEO trebuie amendat de realitate! Nimeni nu doreste sa primeasca un plan de optimizare standardizat, care ofera indicatii luate din Google Guidelines, fara sa tina cont de nisa, de mediul concurential si mai ales de tehnologiile folosite pentru construirea site-ului. In aceasta ordine de idei, inainte de a promite o pozitionare exceptionala a unui site pe Google, asigurati-va ca stiti cat va va lua pana sa ajungeti acolo si cat de multe va permite sa modificati platforma pe care a fost construit site-ul.
REZULTATE - Din punct de vedere al clientilor, cel mai des este vorba de VANZARI. Nici un specialist SEO nu va putea garanta rezultate in SERP sau un anumit nivel de trafic sau vanzari, dar ce se poate invata de la clienti in acest caz este sa privim orice proiect mai mult din punct de vedere ROI decat din punct de vedere "tehnic". Mai multa performanta si mai putin praf in ochi.
Voi ce alte lucruri utile ati invatat de la clientii vostri si respectiv de la consultantii vostri SEO? Astept cu interes parerile voastre in comentarii.
Si pentru ca e in ton cu ceea ce am abordat in acest articol, va recomand intalnirea Lumea SEO PPC de maine care are ca tema Relatia cu Clientii, privita insa oarecum din tabara adversa. :)
SEO, motoare de cautare, web analytics, social media, online marketing...
Content is King, but marketing is Queen! (Gary Vaynerchuk)
12 noiembrie 2010
Ce ar putea invata specialistii SEO de la clientii lor
Articole din aceeasi categorie
SEO
- IMTO Iasi 2010 - Day 2
- Reguli de optimizare a Meta Tag-urilor pentru SEO
- Cum se schimba notiunea de CTR
- De ce sa mai optimizam META tag-uri?
- Optimizarea SEO on-page
- Cum gasesc cele mai potrivite cuvinte cheie pentru paginile mele?
- Etape SEO - Strategii de cuvinte cheie
- Etape SEO - Keyword research si alegerea cuvintelor cheie
- Programare vs. Marketing - Ce iti trebuie ca sa fii un bun SEO
- SEO in imagini
- Povestea lui Page Rank
- Etape SEO - Evaluarea vizibilitatii
- Etape SEO - Audit website
- Principii SEO - ce trebuie sa stii inainte de a incepe
Conectare Urmăriţi discuţia
Abonează-te la posturile de pe acest blog prin intermediul ...
Abonare prin e-mail
Abonează-teAbonează-te la comentariile de pe acest blog prin intermediul ...
Abonare prin e-mail
Abonează-teComentarii (4)

Sortează după: Data Evaluare Ultima activitate
Încarc comentarii ...
Scrie un comentariu
Comentează ca Invitat sau autentificaţi-vă:
Du-te înapoiConnected as (Logout)
Nu este afişat public.
Scrie în mod anonim.
Comments by IntenseDebate
RÄspundeţi în calitate de invitat, sau autentificare:
Du-te înapoiConectat ca (Deconectare)
Nu este afişat public.
Scrie în mod anonim.
Ce ar putea invata specialistii SEO de la clientii lor
2010-11-12T17:15:00+02:00
Unknown
evenimente|SEO|
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
anamatei 2p · 750 săptămâni în urmă
Din punctul meu de vedere, titlul induce in eroare audienta pentru ca in articol tu vorbesti despre total altceva.
Tu vorbesti despre diferenta intre SEO in House si SEO in Agentie.
Nu are nici o legatura cu clientii.
Cand spui clienti, tu te referi acum la o companie care are habar despre munca ta de Search Marketer si nu la cei care cumpara SEO din Agentie. Tot respectul pentru firma la care lucrezi pentru ca a constientizat importanta ta pentru dezvoltarea business-ului.
Cum prea bine stii, 99% din clientii de SEO sunt oameni dezinformati care nu au habar cum functioneaza Google, sa nu mai vb de ce inseamna PM, Bugete si Obiective de Marketing.
Ce experimentezi acum la job nu are nici o legatura cu SEO. Pur si simplu acestea este cultura organizationala: bugete, obiective si rezultate. Si vorbesc din experienta de management pe care mi-a oferit-o o multinationala... nu din auzite.
Crede-ma ca ce inveti acum nu are legatura cu clientii ci cu o atitudine organizationala destul de frecventa la firme mijlocii si companii mari.
Scuze daca am zis ceva nepotrivit...dar n-as vrea sa si-o ia clientii in cap si sa creada ca-s foarte destepti cand iti cer plasarea site-ului lor inaintea rezultatelor PPC pe Google.
Sa nu te superi pe mine :)
Diana_Irimia 19p · 750 săptămâni în urmă
Dar daca e sa mearga o relatie agentie-client sau freelancer-client, cred ca cel care trebuie sa depuna eforturi mai mari (de intelegere, de adaptare la un proces, de cunoastere a nevoilor si chiar de educare a clientului in sens SEO) trebuie sa fie consultantul, nu crezi?
Ceea ce am scris era menit sa ajute in acest proces. Nu sa ia apararea nimanui. Si da, nu este vorba numai despre SEO, ci despre orice relatie de colaborare in jurul unui proiect. Pentru ca la asta se rezuma si un contract pe SEO pana la urma. Ce asteptari are un client de la un consultant, ce timp are sa acorde acestui proiect, ce resurse poate sa puna la dispozitie.. acestea sunt intrebari pe care orice consultant ar trebui sa si le puna.
anamatei 2p · 750 săptămâni în urmă
Oricum discutia este lunga - tot ceea ce vroiam sa zic este ca titlul ma induce oarecum in eroare :)
nemultumita · 750 săptămâni în urmă
consider ca indiferent sub ce forma iti oferi serviciile ( freelance or agentie ), cam astea sunt "cerintele" minime pentru o colaborare normala.
Sincer Ana, cred ca ai citit pe diagonala :) - oricum nu sunt de acord ca "ar trebui sa impuna anumite lucruri care tin tocmaide faptul ca el este specialist" - personal cred ca trasezi niste directii, sunt acceptate de ambele parti si apoi le pui in aplicare. Asta cu impui anumite lucruri.... nu imi pare ok, pana la urma tu consultant il poti accepta, el client te poate accepta.
:) Ca si concluzie: cred ca ambele tabere TREBUIE sa invete unii de la altii si sa comunice tot timpul. Sau cel putin asa cred eu :)